"Ήταν όλοι εκεί..."

Είναι ένα -διάσημο πια- κομμάτι του Διονύση Χαριτόπουλου από την ομώνυμη συλλογή διηγημάτων. Λέγεται "Τη Νύχτα που Έφυγε ο Μπούκοβι" και είναι από τα πειστικότερα δείγματα νεοελληνικής λογοτεχνίας για το ποδόσφαιρο ή -καλύτερα- με αφορμή το ποδόσφαιρο. Θα αρκούσε μόνο ο μακρύς κατάλογος των ονομάτων και των ονομασιών που αναφέρονται στο κείμενο για να συνθέσουν την "φωτογραφικότερη" ηθογραφία ενός παλιού Πειραιά. Ενός Πειραιά ταυτισμένου με τον Ολυμπιακό. Σίγουρα δεν είναι τυχαία επιλογή του συγγραφέα να απαριθμήσει επώνυμα, παρατσούκλια, γειτονιές και επίθετα της πραγματικότητας του τυπικού πειραιώτη, οπαδού του Ολυμπιακού, εκεί στα τελειώματα της δεκαετίας του 1960, λίγο μετά την επιβολή της χούντας. Το "τάγμα των Τσιλιβαραίων" είναι η τυπική εικόνα της πολύτεκνης οικογένειας στα Μανιάτικα ή στην Παλιά Κοκκινιά. Τα καφενεία ("Των Κυνηγών" ή του "Κοτέα" και του "Μπαθρέλου", του "Τσέχα" και του "Τσαπατσάρη") και οι λέσχες είναι πια τόποι καταγωγής. Οι παραμάνες στα μάγουλα του Γκέλου, ο Στέλιος με το προσωνύμιο "Υγρασίας", ο Δρακούλης ο αστυφύλακας, ο "Μάνθος ο Τζαμπαμάγκας", οι ποδοσφαιριστές (κατά θέση) της ή του ΠΟΑΔ, ο "Μιχάλης που τον έκλαψαν όλα τα Μανιάτικα", ο Λουκάς που "σκοτώθηκε με το μηχανάκι" και όλοι οι υπόλοιποι, δείγματα μιας μοναδικής ανθρωπογεωγραφίας. Των "αγαπημένων από τα παλιά" που "ήταν όλοι εκεί".
Απολαύστε το :

Τη Νύχτα που Έφυγε ο Μπούκοβι

"Ήτανε όλοι εκεί... Οι αγαπημένοι από τα παλιά. Από την Αγία Σοφία και τα Μανιάτικα, τον Άγιο Δημήτρη, τα Ταμπούρια και την Υπαπαντή. Αδειάσανε τα καφενεία και τα σφαιριστήρια.Από τη λέσχη του Σταύρου ήρθε ο έβδομος αδερφός του, ο Λουκάς , που αργότερα σκοτώθηκε με το μηχανάκι, ο Μάνθος ο Τζαμπαμάγκας, το δεξί μπακ του ΠΟΑΔ, ο κουρέας ο Λοΐζος, που 'παιζε τερματοφύλακας, ο Φιρλίγκος, ο Πιεράκος, ο Γκέλος, που πέρναγε παραμάνες στα μάγουλά του χωρίς να ματώνει, τα αδέρφια οι Αράπηδες, ένας απ τους Κριελάκους, ο Πιέρος ο μποξέρ κι όσοι απ το τάγμα Τσιλιβαραίων βρέθηκαν εκεί .


Απ το καφενείο του Κοτέα ήρθε ο Βαρελάς, ο Θοδωρής, που κυνηγάει τους πούστηδες, ο Στέλιος ο Υγρασίας, οι Γαργαλάκοι, ο Καραβάς, το σέντερ φορ της ΠΟΑΔ, ο Τσούτας, ο Δρακούλης ο αστυφύλακας, χωρίς τη στολή, ο Μονέδας, ένας απ τους Μαριόληδες, ο Πηλάλης, ο Μπαμπάτσικος , ο Κατσίκας η Αλήτρα κι όσοι απ το τάγμα των Τσιλιβαραίων ήτανε εκεί...


Απ των "Κυνηγών" ήρθε ο Τσοτσός που ταξιδεύει, ο Μαγουλάς, ο Μηνάς κι ο γαμπρός του, ο Σπίγγος, ο Μηνάς ο νταβατζής, οι Γεωργακαράκοι, ο Θοδωρής το Φάντασμα, ο Γιώργος ο Τσίου, που χάθηκε τζάμπα, ο Μαυροειδάκος, τα Δίδυμα κι όσοι απ το τάγμα των Τσιλιβαραίων ήτανε εκεί...


Ήρθανε απ του Τσέχα, του Μπαθρέλου και του Τσαπατσάρη, Ο Βαρίτης, οι Μελάδες, ο Πέτρος ο Κεφάλας, ο Μιχάλης, που τον κλάψανε όλα τα Μανιάτικα . Ήρθανε οι δυο χασάπηδες που κάνανε στην Κορέα, κάτι παιδιά απ την Αμφιάλη, που κατεβαίνανε για μπαρμπούτι κι όσοι απ το τάγμα των Τσιλιβαραίων δεν είχανε σειρά για ύπνο.


Την άλλη μέρα έγραψε και το "Φως" τι έγινε εκεί : Πως είχε σταματήσει η συγκοινωνία κάτω απ το ξενοδοχείο της Καστέλλας, πως ανεμίζανε ασπροκόκκινες σημαίες και κασκόλ, ανάβανε στριμμένες εφημερίδες και κεριά κι οι πιο μικροί, με δάκρυα στα μάτια, φωνάζανε :


- Πατέρα ! Μη φεύγεις !


Πως , όταν βγήκε ο Μπούκοβι στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου να τους ησυχάσει με τον Λάντος δίπλα του, δάκρυσε κι αυτός και έκανε και τους μεγάλους να χτυπιούνται :


- Πατέρα ! Μη Φεύγεις, Πατέρα μη ! Μη φεύγεις !


Έγραψε για τις φωτιές που ανάψανε μετά τους τσαμπουκάδες που γίνανε, το ξύλο που έπεσε στους γύρω δρόμους, τις σπασμένες τζαμαρίες, το διαλυμένο καφενείο. Έγραψε μερικά το "Φως"... Αλλά τι να καταλάβουνε αυτοί που γράφουνε !"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου