Περι Συστημάτων και άλλων Δαιμονίων...

Το πρώτο σύστημα, μάλλον ο πρώτος σχηματισμός των παικτών στο γήπεδο για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα υπήρξε αυτός:



Ολίγον απλοϊκός θα έλεγε ο Μουρίνιο. Όμως είμαστε ακόμα σε εποχές όπου δεν υπήρχε ο κανονισμός του οφσάιντ και η θέση του τερματοφύλακα, άρα ας κρίνουμε με επιείκεια.

Από εκεί και πέρα όλη η ιστορία του ποδοσφαιρου δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μακρά πορεία αφαίμαξης της πλούσιας επιθετικής γραμμής των έντεκα ποδοσφαιριστών προς όφελος των άλλων δύο γραμμών της ομάδας, που με τον καιρό ανακαλύψαμε και επανδρώσαμε (ίσως και υπερ του δέοντως), δηλαδή του κέντρου και της άμυνας.
Πρώτα πήραμε έναν παίκτη και τον γυρίσαμε λίγο πίσω:


Ύστερα άλλον έναν, μετά δύο και έναν ακόμα πιο πίσω. Σ' αυτόν τον τελευταίο δώθηκε το δικαίωμα να πιάνει τη μπάλα με τα χέρια μέσα στα όρια μια περιοχής που ονομάστηκε στην αρχή "περιοχή τερματοφύλακα". Άρα ο σχηματισμός έγινε κάπως έτσι:


Τα πράγματα είχαν πάρει τον δρόμο τους. Σήμερα ο κανόνας κάθε σχηματισμού λέει πως καθεμιά από τις τρεις γραμμές τις ομάδας πρέπει να έχει έναν ελάχιστο υποχρεωτικό αριθμό ποδοσφαιριστών. Η άμυνα όχι λιγότερο από τρεις, το κέντρο τουλάχιστον δύο και επίθεση το ελάχιστο έναν. Αν εξαιρέσεις τον τερματοφύλακα, τι μένει; Άλλοι τέσσερις ποδοσφαιριστές που μοιράζονται ανάμεσα στις τρεις γραμμές πάλι με προτεραιότητα στην άμυνα (κυρίως) και στο κέντρο.

Στόχος κάθε συστήματος (ή σχηματισμού, η ποδοσφαιρική ορολογία στην Ελλάδα ψάχνει ακόμα τον Τριανταφυλλίδη της) είναι η καλύτερη εκμετάλλευση των χαρακτηριστικών των ποδοδσφαιριστών και η ανάδειξη των αδυναμιών του αντιπάλου, αλλά πρώτα απ' όλα η καλύτερη δυνατή κάλυψη όλων των χώρων του γηπέδου. Το πρώτο σύστημα στον κόσμο που απάντησε σ' αυτά τα ερωτήματα, στην πραγματικότητα το πρώτο πραγματικό ποδοσφαιρικό σύστημα υπήρξε έμπευση, δημιουργία και εφαρμογή αυτού του κυρίου:


Ο Herbert Chapman γεννήθηκε στο Keviton Park του Yorkshire της Αγγλίας στις 19 Ιανουαρίου του 1878, υπήρξε ποδοσφαιριστής και προπονητής και όταν στα 1925 ανέλαβε την τεχνική καθοδήγηση της Arsenal εφήρμοσε το περίφημο WM, που έμελλε να είναι το σύστημα που θα κυριαρχούσε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο γαι δύο δεκαετίες. Το WM ήταν στην ουσία ένα 3-4-3 με το βάρος του στην τετράδα (το τετράγωνο όπως συνήθιζαν να το λένε) του κέντρου, με δύο αμυντικά και δύο επιθετικά χαφ. Κάπως έτσι:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου