Οι Βραδύποροι κι οι Ταλαίπωροι.

Πρόκειται για τον αρχαιότερο σταθερό αγώνα παλαιμάχων ποδοσφαιριστών στον κόσμο καθώς διεξάγεται εδώ και 49 χρόνια κάθε Μεγάλη Παρασκευή. Ξεκίνησε στα 1961 από μια ιδέα του παλιού ποδοσφαιριστή -και εκείνη τη  περίοδο προπονητή της Προοδευτικής - του Γιούρκα Σεϊταρίδη, παππού του σημερινού παίκτη του Π.Α.Ο. Πρόθυμα συνεργάστηκαν μαζί του για την υλοποίηση του πράγματος ο δημοσιογράφος Νίκος Τσαμπίδης, ο προπονητής και πρώην αμυντικός του Ολυμπιακού Θανάσης Σούλης και ο παράγοντας της προοδευτικής Λάμπρος Τσεμπεράκης. Έτσι στήθηκε ο πρώτος αγώνας ανάμεσα στους παλαιμάχους της Προοδευτικής και σ' εκείνους του Ολυμπιακού, ανήμερα τη Μεγάλη Παρασκευή του 1961. 
Με προφανή σκώπτική διάθεση οι ομάδες των παλαιμάχων ονομάστηκαν Βραδυποριακός (παλαίμαχοι Ολυμπιακού) και Ταλαιπωριακός (παλαίμαχοι Προοδευτικής).
Από τότε ο αγώνας διέξαγεται χωρίς καμμιά διακοπή κάθε χρόνο, την ίδια μέρα.
Φυσικά σκοπός δεν είναι η νίκη, αλλά η συμμετοχή και συχνά καλούνται να συμμετάσχουν και να τιμηθούν παλαίμαχοι και άλλων ποδοσφαιρικών ομάδων.
Οι εισπράξεις πάνε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ ρεκόρ συμμετοχών κατέχει ο Ηλίας Ρωσίδης του Ολυμπιακού που έχει αγωνιστεί σε όλους τους αγώνες αν και ξεπέρασε πλέον τα 80 του, καθώς γεννήθηκε στα 1927 και σταμάτησε το αγωνιστικό ποδόσφαιρο ακριβώς στα 1961, όταν διοργανώθγηκε και το πρώτο "ντέρμπι" Ταλαιπωριακού-Βραδυποριακού.
Επίσης ο Ανδρέας Μουράτης, ο επικός "Μιζούρι" ή "Μουράτ Ασλάν", αγωνιζόταν μέχρι τα εβδομήντα του.

Ένα άλλο ρεκόρ, ηλικιακό αυτή τη φορά, ανήκει στον αείμνηστο παππού των ελληνικών γηπέδων Αχιλλέα Γραμματικόπουλο (προπολεμικό τερματοφύλακα του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδος) που πρόλαβε το 2008, στα 101 του χρόνια, να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα εκείνης της χρονιάς.
Ο μεγάλος Μπάμπης Κοτρίδης, το χαλκέντερο αμυντικό χαφ του Ολυμπιακού που ως εν ενεργεία ποδοσφαιριστής κατάφερε να κερδίσει δέκα πρωταθλήματα και ισάριθμα κύπελλα (ρεκόρ απλησίαστο) και που στην καριέρα του εκτέλεσε 38 πέναλτι και ευστόχησε στα 36, "έφυγε" πέρυσι, Μεγάλο Σάββατο, μόλις μια μέρα μετά τη βράβευσή του στον συγκεκριμένο αγώνα.

Αν και δεν έχει σημασία, να πούμε ότι στα 49 παιχνίδια που έχουν γίνει ως τώρα ο Βραδυποριακός έχει 45 νίκες, τρεις έχει ο Ταλαιπωριακος και ένα ματς έχει λήξει ισόπαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου