Παραμονές του πολέμου.

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ανδρών της περιόδου 1940-'41 θα γινόταν με το ίδιο σύστημα που είχε διεξαχθεί και τα προηγούμενα χρόνια. Πράγματι ξεκίνησε με τη διεξαγωγή των τοπικών πρωταθλημάτων, Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Από αυτά τα πρωταθλήματα θα προκρίνονταν οι ομάδες που θα συμμετείχαν στην τελική φάση του πρωταθλήματος, με ένα σύστημα που αδικούσε κατάφορα τα πειραϊκά σωματεία, καθώς από την 1η κατηγορία του πειραϊκού πρωταθλήματος προκρίνονταν για το πανελλήνιο μόνο τρεις ομάδες σε σύνολο επτά συμμετοχών, ενώ από το αντίστοιχο αθηναϊκό προκρίνονταν πέντε σε σύνολο οκτώ σωματείων που συμμετείχαν και από τη Θεσσαλονίκη τρεις στις έξι συμμετοχές.
Η προοπτική ήταν να διεξαχθεί η τελική φάση σε δύο ομίλους έναν ενιαίο του Νότου και έναν του Βορρά χωρισμένο με τη σειρά του σε δύο υποομίλους (Θεσσαλονίκης και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης) οι νικητές των δύο αυτών ομίλων βορρά-νότου θα διεκδικούσαν σε διπλούς τελικούς τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδος.
Για να συμπτυχθεί κάπως το πρόγραμμα αποφασίστηκε οι σύλλογοι που είχαν αναμετρηθεί μεταξύ τους στα τοπικά πρωταθλήματα να μην ξανασυναντηθούν, αλλά να μεταφέρουν τα αποτελέσματά τους στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.
Ήδη από τη σεζόν 1937-'38 ίσχυε το σύστημα βαθμολογίας 3(για τον νικητή)-2(στην ισοπαλία)- 1(για τον ηττημένο) που έδινε τη δυνατότητα στην ομοσπονδία να μηδενίσει τις ομάδες που δεν κατέβαιναν να αγωνιστούν.

Τα τοπικά πρωταθλήματα ξεκίνησαν την Κυριακή 6 Οκτωβρίου. Πρόλαβαν να γίνουν τρεις αγωνιστικές, στις οποίες ξεχώρισε στον Πειραιά ο Ολυμπιακός με τρεις νίκες (η μία μάλιστα απέναντι στον Εθνικό με 2-0), εννέα βαθμούς και γκολ 13-0, στην Αθήνα ο Απόλλωνας και η ΑΕΚ επίσης με τρεις νίκες, εννέα βαθμούς και τέρματα 14-1 και 12-2 αντίστοιχα, ενώ στη Θεσσαλονίκη προηγείται ο Άρης και ο ΠΑΟΚ με οκτώ βαθμούς, δύο νίκες έκαστος και μία ισοπαλία στη μεταξύ τους συνάντηση στην έδρα του ΠΑΟΚ.

Τελευταίοι αγώνες για εκείνη τη χρονιά ήταν οι συναντήσεις Άρης-ΜΕΝΤ Τούμπας και Ηρακλής-Μέγας Αλέξανδρος 1-0. Τα ξημερώματα της επομένης η Ελλάδα μπαίνει στον πόλεμο, όλα τα πρωταθλήματα διακόπτονται και το ποδόσφαιρο πληρώνει βαρύ φόρο αίματος. Στο μέτωπο, στην Εθνική Αντίσταση και στον Εμφύλιο που ακολουθεί θα χαθούν πολλοί νέοι και σπουδαίοι ποδοσφαιριστές.

Η ομάδα που περισσότερο πισωγύρισε λόγω του πολέμου υπήρξε η ΑΕΚ. Η καλύτερη ίσως γενιά ποδοσφαιριστών της (Τζανετής-Δελαβίνιας-Μαρόπουλος κ.λπ.) είδε να χάνονται τα πιο χρήσιμα ποδοσφαιρικά τους χρόνια στον κυκλώνα της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου