Σαν σήμερα δολοφονήθηκε από το εμφυλιακό καθεστώς ο Νίκος Γόδας.

Σαν σήμερα πριν 64 χρόνια δολοφονήθηκε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας ο Νίκος Γόδας. Λοχαγός του ΕΛΑΣ Πειραιά, πρωταγωνιστής σε όλες τις σημαντικές μάχες της Εθνικής Αντίστασης στην ευρύτερη περιοχή, στην περίφημη μάχη της Ηλεκτρικής και σ΄εκείνη της Ανάστασης. Κοκκινιώτης με μικρασιατική καταγωγή, σπουδαίο δεξί χαφ του Ολυμπιακού στα χρόνια της κατοχής. Τελευταία του επιθυμία να φορά τη στιγμή της εκτέλεσής του την ερυθρόλευκη φανέλα. Έτσι κι έγινε. Ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς τιμά σήμερα τη μνήμη του. Εδώ η σχετική ανακοίνωση:

"Ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. τιμά σήμερα τη μνήμη του Νίκου Γόδα, του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού ο οποίος στις 19 Νοεμβρίου 1948 εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα όπως ήταν η τελευταία του επιθυμία.
Ο Νίκος Γόδας πολέμησε τους Γερμανούς κατακτητές στην Ηλεκτρική και στην Ανάσταση στο Κερατσίνι, στην Κοκκινιά, στο Πέραμα με θάρρος και αυταπάρνηση.
Με ακόμη μεγαλύτερο θάρρος και με ολυμπιακή υπερηφάνεια αντιμετώπισε το εκτελεστικό απόσπασμα και τον θάνατο, υποχρεώνοντας ακόμη και τους εχθρούς του να υποκλιθούν στο μεγαλείο του.
Μία ιστορική στιγμή με τόσους συμβολισμούς, δύναμη και πίστη σε μεγάλα ιδανικά.

Ολυμπιακός Σ.Φ.Π."


Εδώ ένα ενδιαφέρον σύντομο αφιέρωμα στον Νίκο, από το "Ερυθρόλευκο Μετερίζι" του Γιώργου Κεντρωτή. 

1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια για το blog σου . Μπορείς να επικοινωνήσεις με το azzz@fcstpauli.gr διότι δεν μπορώ να βρω e-mail επικοινωνίας ?

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή