Το "Πανηγυράκι" της Αράχωβας.



 
Οι φωτογραφίες είναι από το webwalkerblog.wordpress.com
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις επιβίωσης μέχρι τις μέρες μας παραδοσιακών αθλητικών δραστηριοτήτων, είναι το Πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στην Αράχωβα της Βοιωτίας. Το «Πανηγυράκι τ’ Άη Γιωργιού» ή σκέτο «Πανηγυράκι» όπως συνηθίζουν να τ’ ονομάζουν οι αραχωβίτες.




 Πρόκειται για ένα τριήμερο εκδηλώσεων που γίνονται πάνω στην γιορτή τ’ Αγίου Γεωργίου, κάθε 23η Απριλίου, ή -συνηθέστερα- τη Δευτέρα του Πάσχα όταν η επέτειος του Αγίου πέφτει μέσα στη σαρακοστή κι έτσι η γιορτή μεταφέρεται για την επομένη της Λαμπρής.

Οι φωτογραφίες είναι από το webwalkerblog.wordpress.com
Άλλωστε η περίοδος της Άνοιξης εκεί γύρω στο ορθόδοξο Πάσχα, κυρίως μάλιστα η Δευτέρα του Πάσχα, είναι εκείνη όπου εδώ και αιώνες στην ελληνική ύπαιθρο ανθούσαν μια σειρά από μαζικές εκδηλώσεις και έθιμα με χαρακτήρα αθλητικό, ατομικά γυμναστικά αγωνίσματα ή ομαδικά αθλητικά παιχνίδια.



Στην Αράχωβα με το «Πανηγυράκι» έχουμε ένα από τα λιγοστά εναπομείναντα δείγματα τέτοιων παραδοσιακών αθλητικών δραστηριοτήτων, που έλκουν την απώτερη καταγωγή τους από αθλητικές αναμνήσεις ριζωμένες βαθειά μέχρι την εποχή των αρχαίων Πυθίων που διοργανώνονταν στην περιοχή με επίκεντρο το διπλανό Μαντείο των Δελφών. Στο τριήμερο πανηγύρι κοντά σε μια σειρά άλλων τυπικών πανηγυριώτικων εκδηλώσεων, όπως οι θρησκευτικές λειτουργίες, οι χοροί, τα γλέντια, τα φαγοπότια και τα θεατρικά δρώμενα που αναπαριστούν το συναξάρι του Αγίου, έχουμε και ένα σχεδόν πλήρες πρόγραμμα παραδοσιακών ανταγωνιστικών γυμνασμάτων, κάτι σαν ολυμπιακούς αγώνες παραδοσιακών σπορ.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικός είναι ο αγώνας δρόμου σε ανήφορο, κάτι ανάμεσα σε σημερινό αγώνα ανωμάλου δρόμου και ορειβατική πεζοπορία που διεξάγεται χωρισμένος σε κατηγορίες νέων, ανδρών και γερόντων, στην τοποθεσία Μουστάμπεη, δηλαδή στο πεδίο όπου ο Καραϊσκάκης έδωσε την ιστορική Μάχη της Αράχωβας.

Ακολουθούν μια σειρά από άλλα αγωνίσματα. Δρόμος αντοχής 5 χιλιομέτρων, άλμα σε μήκος με φορά, άλμα σε μήκος άνευ φοράς, άλμα τριπλούν (ένα πατροπαράδοτο άθλημα των κλεφταρματωλών) και άλμα σε ύψος. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από αγωνίσματα για δυνατούς όπως το σήκωμα της πέτρας, όπου κερδίζει εκείνος που θα καταφέρει να σηκώσει περισσότερες φορές πάνω απ’ το κεφάλι του, με τα δυο του χέρια μια βαριά πέτρα, βάρους άνω των 60 κιλών, το πάλεμα, δηλαδή η γνωστή, κλασική πάλη, η σφαιροβολία και η λιθοβολία και τέλος η ιδιαίτερα διασκεδαστική διελκυστίνδα κατάλληλη για πολλά πειράγματα ανάμεσα στις παρέες.

Τα αγωνίσματα αυτά διεξάγονται στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, προστάτη της Αράχωβας και στα περισσότερα οι αθλητές φορούν τις παραδοσιακές φορεσιές τους.

Ο νικητής εκτός από τον γενικό έπαινο κερδίζει και ένα αρνί, τάμα των τσοπάνων της περιοχής για τον Άη Γιώργη. Μια παράδοση -εκείνη της προσφοράς αρνιού σαν τάμα στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου- που συναντιέται σε όλους σχεδόν τους λαούς (ακόμα και μη χριστιανικούς) των Βαλκανίων και της καθ’ ημάς ανατολής, από την Αρμενία ως την Αδριατική κι από την Κύπρο και την Κρήτη μέχρι τον Δούναβη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου