"...η Επιτροπή ήτο της γνώμης ότι το αγώνισμα τούτο δεν θα προσήλκυεν..."

Για αυτόν τον λόγο δεν εντάχθηκε το ποδόσφαιρο στο πρόγραμμα των πρώτων σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων στα 1896. Το πρόγραμμα των αγώνων οριστικοποιήθηκε ένα χρόνο νωρίτερα, στα 1895, ακριβώς τη χρονιά που ο Έλληνας φίλαθλος του ποδοσφαίρου Α. Βλαστός που ζει στο Λονδίνο μεταφράζει περιληπτικά τον αγγλικό κανονισμό παιδιάς στα ελληνικά.
Αν αυτή η μετάφραση ήταν αποτέλεσμα της ατομικής πρωτοβουλίας του Βλαστού και της αγάπης του για το άθλημα ή αν εντασσόταν στα πλαίσια της προπαρασκευής των ολυμπιακών αγώνων δεν μας είναι σήμερα γνωστό.
Το ποδόσφαιρο δεν θα μπει τελικώς στο επίσημο πρόγραμμα των αγώνων. Ο Ιωάννης Χρυσάφης, φυσικομαθηματικός και ένας από τους πρώτους Έλληνες γυμναστές, εισηγητής του σουηδικού μοντέλου γυμναστικής στην ελληνική εκπαίδευση και ιστορικός των αγώνων του 1896, θα περιγράψει έτσι το γιατί:«διότι αφ' ενός μεν ήτο σχεδόν εντελώς άγνωστος εν Ελλάδι, μόλις κατά το προηγούμενον έτος εισαχθείσα εις το Λύκειον Διοσκουρίδου και τον Εθνικόν Γυμναστικόν Σύλλογον, χωρίς εν τούτοις να κατορθωθή η συγκρότησις ομάδος δυναμένης να παίξη καθ όλους τους κανόνας και επί ολόκληρον τον τεταγμένον χρόνον την παιδιά, εξ άλλου δε διότι η Επιτροπή (διεξαγωγής των Αγώνων) ήτο της γνώμης ότι το αγώνισμα τούτο δεν θα προσήλκυεν...».

Παρά ταύτα η Επιτροπή των Αγώνων που έφτιαχνε στα 1895 το πρόγραμμα, παρέκαμψε λίγο τις ελληνικές επιφυλάξεις και διατήρησε το δικαίωμα να προσθέσει την "ποδοσφαίριση" στα ολυμπιακά αθλήματα αν βρισκόντουσαν ομάδες από την Αγγλία και τη Γαλλία που θα εκδήλωναν τη διάθεσή τους να συμμετάσχουν. Κάτι τέτοιο μάλλον έγινε την τελευταία στιγμή και γι αυτό στο ολυμπιακό υλικό συμπεριλαμβάνεται και ένα φυλλάδιο με τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, όμως τελικώς δεν στάθηκε δυνατό να φτάσουν αυτές οι ομάδες στην Αθήνα.
Έστω κι έτσι όμως ένας αγώνας επίδειξης του νέου παιχνιδιού έγινε μέσα στα πλαίσια των Ολυμπιακών του 1896. Ήταν εκείνος ανάμεσα σε μικτές ομάδες της Σμύρνης και της Θεσσαλονίκης, δυο πόλεων που μαζί με την Αθήνα, τον Πειραιά και την Πάτρα από τον ευρύτερο ελληνικό χώρο είχαν έρθει ήδη σε επαφή με το σπορ. Το πιθανότερο είναι ο αγώνας να έγινε στο Ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου, αλλά ούτε γι αυτό, ούτε για το αποτέλεσμα έχουμε σήμερα βέβαια στοιχεία.

Πάντως από την επόμενη διοργάνωση, εκείνη του 1900 στο Παρίσι, το ποδόσφαιρο θα ενταχθεί στο κανονικό πρόγραμμα των αγώνων. Για την ιστορία ο πρώτος τελικός θα γίνει ανάμεσα σε ένα αγγλικό και σε ένα γαλλικό συγκρότημα με τους Άγγλους να κερδίζουν 4-0.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου